Publicatie in boek ‘Vervolgde componisten in Nederland’

Op 4 juni werd in het Stadsarchief Amsterdam het boek ‘Vervolgde componisten in Nederland – verboden muziek in de Tweede Wereldoorlog’ gepresenteerd. Het is een boek vol ontroerende en spannende levensverhalen, over muziek die gehoord moet worden.

In de Tweede Wereldoorlog zijn de carrières van veel componisten geknakt. Een groot aantal van hen moest vluchten of dook onder, velen werden vermoord. Vervolgde componistenAlleen al in Nederland zijn ten minste dertig componisten vervolgd en veelal vergeten.

Dit boek is geschreven om een ‘verloren generatie’ haar plaats en stem terug te geven. Het is een afspiegeling van het onderzoek dat de Leo Smit Stichting de afgelopen twintig jaar heeft verricht naar vervolgde en vergeten componisten en hun muziek. In het boek wordt het verhaal van 34 componisten verteld door 20 auteurs. Jan Brokken schreef een inleiding.

Mijn bijdrage voor dit boek bestaat uit twee artikelen: over de zo talentvolle pianiste en componiste Fania Chapiro en over de journalist en componist Lex van Delden.

Het boek is uitgegeven door Amsterdam University Press en kost in de winkel € 24,95.

 

You may also like...