Pianist

In mijn geboorteplaats Zeist kreeg ik vanaf mijn zesde jaar pianoles van Magda Evertse. Tien jaar later werd ik aangenomen aan het Utrechts Conservatorium waar ik bij Ria Groot hoofdvak piano studeerde. Tijdens mijn studie volgde ik jarenlang lessen op het gebied van kamermuziek bij Sas Bunge (quatre-mains, fluit-piano en pianotrio) en volgde ook liedbegeleiding bij Jos Burcksen en Thom Bollen. Mijn interesse ging verder dan alleen spelen en daarom volgde ik tevens de lessen structuuranalyse bij Sas Bunge. Een onmisbare input tijdens mijn studie. Ik werd een veelgevraagd begeleider van onder meer studenten van Leo Meilink en Jos Burcksen t.b.v. eindexamens Onderwijsakte B en UM. Met de bariton Frans Lambour volgde ik in 1976 de Internationale Meestercursus Liedinterpretatie bij Eric Werba in Gent. Toen ik in 1979 mijn diploma Uitvoerend Musicus behaalde, werd ik in datzelfde jaar door Werba gevraagd om zijn assistent te zijn tijdens de cursus in Gent.

Orgella Kwartet
Mijn interesse in hedendaagse muziek resulteerde in deelname aan het Orgella Kwartet dat in 1975 ontstond ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Utrechts Conservatorium. Dit unieke kwartet van vier pianisten aan twee vleugels beleefde een vruchtbare tijd waarbij ik samen met de pianisten Polo de Haas, Niek de Vente en Robert Nasveld niet alleen veel originele composities achterhaalde maar ook compositieopdrachten aan Nederlandse componisten initieerde zoals Peter Jan Wagemans, Jacques Bank en Rob du Bois. Met het kwartet maakte ik talrijke radio- en tv-opnamen, gaf concerten in Denemarken (ISCM), Frankrijk: Parijs en Midem Classique (Cannes), Rome en Brussel. Ook in Nederland speelden we in de grote zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen Rotterdam, Oosterpoort Groningen, Vredenburg Utrecht, Concertgebouw Haarlem etc.

Als freelancer werkte ik regelmatig bij het Delta ensemble en in 1988 bij het Onafhankelijk Toneel met de operaproductie Orpheus Dochter van Gerrit Timmers op muziek van Michael Nyman.
Naar aanleiding van een concertserie met het Delta Ensemble schreef Joep Franssens voor mij de compositie Old Songs New Songs voor twee piano’s, die ik opnam voor de radio met Yoko Abe en waarvan een live-opname met Nicolette Heerema tijdens het radioprogramma Musica Nova verscheen op een cd van de Wereldomroep.

Kamermuziek
Qua kamermuziekensembles speelde ik voornamelijk met leden van het Residentie Orkest. Zo ontstond onder meer het Kegelstatt Trio (klarinet-altviool-piano), waarmee ook diverse radio-opnames werd gemaakt, een kwartet met houtblazers en een viool-piano duo.
Met het Key ensemble (klarinet, viool, piano) maakte ik een tournee door Bolivia en ontstonden in samenwerking met een actrice Familieconcerten, die seizoenenlang draaiden.
Met Polo de Haas had ik jarenlang een theaterprogramma over Erik Satie en vormde ik korte tijd een pianoduo.
Het Midas Ensemble (zang, klarinet, piano) ontstond in 1991. Hiermee gaf ik regelmatig concerten in Duitsland en maakten we een heel bijzondere reis naar Noord-Korea. Met dit ensemble werd ook een cd opgenomen.

Horizon
In 1988 werd ik gevraagd om samen met Polo de Haas, Yoko Abe en Fred Oldenburg mee te spelen in de compositie Horizon van Simeon ten Holt. Hiervan is een schitterde live-opname uit Vredenburg Utrecht verschenen op cd en deze opname werd onlangs ook gebruikt voor de film Het uitgestrekte land van Cees Franke.

Ik heb mij gedurende mijn carrière als uitvoerend pianist altijd actief ingezet voor de Nederlandse muziek. Ik zag het als mijn plicht om in elk programma een Nederlandse compositie te programmeren. Door de verschillende ensembles waar ik mee heb gewerkt, kwam ik ook in aanraking met veel componisten. Niets vruchtbaarder dan dat. Mijn persoonlijk samenwerken met onder meer de componisten Ton de Leeuw, Daan Manneke, Joep Franssens, Simeon ten Holt, Bart de Kemp, Jacques Bank, Peter-Jan Wagemans, Wim Franken, Robert Nasveld en Theo Loevendie, hebben mij niet alleen als musicus gevormd, maar is nog steeds een bron van inspiratie voor mijn werk als docent en musicoloog.