Met de muziek mee

Met de muziek mee

Componisten en musici hebben altijd gereisd. In het verleden kwamen componisten op hun reizen in aanraking met nieuwe muziek, andere muzikale smaken, andere manieren van het spelen van muziek. In deze zesdelige cursus volgen we in deel 1 de reizen die Wolfgang Amadeus Mozart maakte naar Italië, Mannheim en Parijs, waarbij de focus ligt op de werken die tijdens én geïnspireerd door deze reis zijn ontstaan. Daarnaast ontmoeten we de Leidse Baron van Swieten, die meerdere componisten stimuleerde en ondersteunde. Om een goed beeld te krijgen van het muziekleven uit die tijd raadplegen we tevens de eerste muziekhistoricus Dr. Charles Burney, die heel Europa doorreisde om als eerste een geschiedenis van de muziek te schrijven. Door deze figuren in een tijdsbestek van ongeveer 10 jaar te volgen op hun reizen naar Italië, Berlijn, Mannheim, Parijs en Wenen, maken we naast Mozart ook kennis met componisten die in hun tijd zeer beroemd waren zoals Sammartini, Tartini, Jomelli, C.Ph. E. Bach, Benda, Toeschi, Stamitz, Hasse, Gluck en Piccinni.

 

 

 

 

 

 

 

 

In deel 2 volgen we de reizen die Felix Mendelssohn maakte naar Engeland, Schotland en Italië en de muzikale ontdekkingstocht van Antonin Dvorák naar de Nieuwe Wereld, Amerika. Als er iemand veel kilometers in zijn leven heeft afgelegd, dan is dat de Hongaarse pianist en componist Franz Liszt. Van de vele muzikale inspiraties die hij opdeed kijken we in de laatste les naar zijn verblijf in Zwitserland en Italië.

Deze cursus wordt gegeven in de vorm van een hoorcollege. Na afloop van elke les ontvangt u een lijst met informatie over de gespeelde muziekfragmenten.
Aantal lessen: 6 van elk twee uur.