Lang leve de opera!

Er is waarschijnlijk geen enkel ander muziekgenre dat zo tot de verbeelding spreekt als de opera. Ontstaan rond 1600 in Italië, is de opera nog steeds springlevend. Bijna alle componisten tot aan vandaag, hebben zich gewaagd aan het schrijven van een opera. Hierdoor is niet alleen een immens maar ook zeer divers repertoire ontstaan.

Deel 1
In het eerste deel van deze meerdelige cursus volgen we de ontstaansgeschiedenis van de opera in Italië. Stukje bij beetje zien we het genre zich tijdens de Renaissance ontwikkelen. Rond 1600 glijden we ongemerkt de Barokperiode in en zullen we de eerste operastijlen gedurende de eerste vijf lessen tot ongeveer 1750 volgen. Componisten die voorbij komen zijn onder meer Monteverdi, Lully, Purcell, Händel, Pergolesi en Rameau en nog vele anderen.

Naast de muzikale geschiedenis van de opera zal er ook aandacht zijn voor de wereld waarin deze geproduceerd moest worden. De cursus wordt ondersteund met talloze illustraties, muziekvoorbeelden en filmpjes. De cursist ontvangt na elke les een samenvatting inclusief een lijst van alle gehoorde muziekvoorbeelden.