Wat hoor ik? Een ontdekkingsreis door Klassieke muziek

Luistert u graag naar klassieke muziek, maar weet u eigenlijk niet wat u hoort? Dan is deze cursus iets voor u. U leert al luisterend diverse componisten, muziekgenres en verschillende muziekinstrumenten kennen. In 20 lessen doorlopen we de muziekgeschiedenis vanaf de Middeleeuwen tot 1950. De cursus is verdeel in 4 delen van elk 5 lessen, maar u kunt ook afhankelijk van uw belangstelling één deel volgen of instromen. De cursus Wat hoor ik? wordt niet alleen geïllustreerd met talloze muziekvoorbeelden, maar ook met veel foto- en filmmateriaal. Van elke les ontvangt u na afloop een korte hand-out inclusief een lijst van alle gehoorde muziekvoorbeelden.

Deze cursus is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in klassieke muziek en er graag meer van willen weten. De cursist hoeft geen noten te kunnen lezen.

Overzicht inhoud

Wat hoor ik? deel 1: periode Middeleeuwen-1775
In het eerste deel kijken we hoe het allemaal begon en komen via de Middeleeuwen in de Renaissance (1400-1600) waar we de pracht van de vocale muziek ontdekken. Daarna volgen we de ontstaansgeschiedenis van de instrumentale muziek waarbij de focus ligt op muziek uit de 18e eeuw. Welke componisten waren er toen populair, welke compositievormen werden het meest gebruikt en waar werd klassieke muziek eigenlijk uitgevoerd? We besteden ook aandacht aan de wereld er omheen. Wie waren de mensen die de muzikale modes bepaalden? Ook de muziekinstrumenten uit deze tijd komen aan bod.

Wat hoor ik? deel 2: periode 1775-1840
In deel 2 komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: de periodes Sturm und Drang, Klassieke tijd en een stukje Romantiek. We besteden aandacht aan onder meer de componisten Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin en Berlioz, maar we leren ook componisten kennen die toen zeer beroemd waren en nu uit het gehoor zijn verdwenen. U maakt kennis met de genres symfonie, pianoconcert, strijkkwartet, lied en het korte pianostuk en er is veel aandacht voor de wereld waarin dit alles plaatsvond en de veranderende omstandigheden van de componist. Tevens maakt u kennis met een aantal instrumenten uit deze periode.

Wat hoor ik? deel 3: periode 1840-1900
In dit deel zullen we grofweg de periode 1840-1900 behandelen. We begeven ons diep in de Romantische beweging die haar hoogtepunt beleefde met componisten als Schumann en Brahms en verdiepen ons in hun muziekfilosofie waarmee zij lijnrecht tegenover iemand als Liszt kwamen te staan. De enorme expansie van het orkest beleven we onder meer met werken van Richard Strauss en Gustav Mahler. Maar er ontstonden ook nieuwe muzikale ideeën. We maken daarom kennis met de frisse muzikale wind van onder meer Erik Satie en Claude Debussy uit Frankrijk. 

Wat hoor ik? deel 4: 1900-1950
In het laatste deel van deze introductiecursus klassieke muziek, begeven we ons in de 20ste eeuw. We volgen onder meer de roerige muzikale ontwikkelingen in Wenen met Arnold Schönberg en zijn discipelen en gaan naar Parijs waar de Rus Igor Stravinsky voor ophef zorgde. Ook kijken we naar Amerika dat op compositorisch gebied een volwaardige partner van Europa gaat worden en volgen in de kantlijn het ontstaan en de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe muzikale genres zoals Ragtime en Blues en wat deze voor invloed hebben (gehad) op klassieke muziek.